Bli med på en energirådgivningstime

Det kan være vanskelig å forstå hvordan man kan redusere utgiftene og energiforbruket hjemme. For dette formålet har vi utviklet Energiportalen, et digitalt hjelpemiddel som analyserer energibruken i boliger og anbefaler effektive tiltak som sparer deg for strøm. Bli med oss på en reise gjennom en typisk energirådgivningstime, der Anne, en engasjert huseier, møter en ekspert på energirådgivning.

Energirådgivning

Bilde fra Energiportalen. Portalen gjør det mulig å se hvilke tiltak man kan gjøre for å redusere energikostnader og energibruk.

Forhåndsinformasjon til energirådgiver

Anne bor i en enebolig på 150 kvadratmeter. Boligen ble bygget i 1976 og der har hun bodd i 8 år. Anne har gjort litt energitiltak, inkludert noe oppussing og utskiftning av et par vinduer, men detaljer om byggeår og isolasjon er usikre. Hun har et årlig energiforbruk på omtrent 18 000 kWh og har et oppvarmet svømmebasseng samt en luft-til-luft-varmepumpe. Hun fyrer også med vedovn.

Analyse av energiforbruk

Varmekilder
Energirådgiver starter analysen ved å se på varmekildene i Annes bolig. Hun har en luft-til-luft-varmepumpe som hovedoppvarming og bruker også vedfyring som en ekstra oppvarmingskilde. Dette er en god kombinasjon, spesielt med tanke på størrelsen på huset. Rådgiver noterer at vedovnen er relativt ny, fra rundt år 2000, og at den er rentbrennende. Dette bidrar til en effektiv utnyttelse av veden og reduserer utslippene.

Isolasjon
Anne har gjort noe oppussing og byttet ut to vinduer. Hun var usikker på hvor mye isolasjon det er i boligen, men ved hjelp av energirådgiveren finner de ut at det er 10 cm med isolasjon i veggene. Energirådgiver påpeker viktigheten av å ha riktig informasjon om isolasjonen i boligen, da dette kan påvirke energibehovet betydelig.

Vinduer
Energirådgiver forteller at vinduene fra 80-90-tallet har en forventet levetid på rundt 30 år og de kan begynne å punktere etter denne perioden. Å bytte ut eldre vinduer med mer energieffektive alternativer kan derfor bidra til betydelige besparelser på energiforbruket og forbedre boligens komfort.

Oppvarming av basseng
Energirådgiveren undersøker også oppvarmingen av svømmebassenget, som kan være en betydelig del av strømforbruket. Anne bekrefter at dette blir varmet opp.

Luftkvalitet og ventilasjon
Anne deler at hun liker å lufte boligen, spesielt soveromsvinduene står alltid åpne. Dette er positivt for luftkvaliteten, men energirådgiveren påpeker at det finnes bedre løsninger for dette, og vil komme tilbake med tiltak på dette i slutten av samtalen.

Tappevann
Energirådgiveren diskuterer også Annes tappevannsforbruk, inkludert bruken av badekar og dusjing.

energirådgivning med energirådgiver

Gjennomgang av energirapport fra Energiportalen.

Energitiltak og anbefalinger fra energirådgiver

Energirådgiver tar Anne gjennom beregninger og anbefalinger basert på informasjon han har samlet inn. Her er noen av de viktigste rådene han gir i prioritert rekkefølge:

1. Isolasjon på loftet: Energirådgiver anbefaler å rulle ut ytterligere 20 cm isolasjon på loftet, noe som kan resultere i besparelse på 1000 kWh i året.

2: Smartstyring av varmtvannsberederen: Han foreslår å installere smartstyring for varmtvannsberederen for å utsette oppvarming til tider hvor strømprisene er billigere. Det kan spare Anne omtrent 6000 kroner i året.

4: Ventilasjon: Han oppfordrer Anne til å vurdere installasjon av ventilasjonsvifter for å opprettholde god luftkvalitet uten å måtte lufte store deler av vinteren.

5: Varmepumpe i kjelleren: Rådgiveren anbefaler også å vurderer varmepumpe i kjelleren for å forbedre temperaturkontrollen og energieffektiviteten.

6: Bytte av vinduer: Bytte ut eldre vinduer med mer energieffektive alternativer kan bidra til betydelige besparelser på energibruken og forbedre boligens komfort.

Energirådgivning rapport

Bilde av energirapport gjort via Energiportalen. Rapporten viser blant annet hva man kan gjøre for å oppnå et bedre energimerke.

Oppsummering av energirådgivningstime og oppfølging

Etter den informative samtalen, sender energirådgiver en oppsummering av rådene og tiltakene de diskuterte til Anne via e-post. Dette gir henne en tydelig retning med tanke på å forbedre boligens energieffektivitet og redusere kostnadene.

Hvorfor energirådgivning?

Energirådgivningstimen gir privatpersoner som Anne verdifull innsikt i hvordan de kan optimalisere energibruken i sine egne boliger. Gjennom rådgivningstimer som denne blir det enklere for folk å ta de rette skrittene mot en mer energieffektiv og bærekraftig fremtid. Det kan være et viktig første skritt mot å redusere sitt eget klimaavtrykk og spare penger på strømregningen.

Les mer om energiportalen

Utforsk andre innlegg

Utforsk andre innlegg

Kontakt oss