Energirådgivning

Kampanje for kommuner og fylkeskommuner

Siden 2014 har vi gjennomført rådgivningskampanjer sammen med fylkeskommuner og kommuner. Hensikten er å gi boligeiere et dytt til å igangsette klima- og energibesparende tiltak i egen bolig. Høye strømpriser og energimangel i det siste har gjort dette mer aktuelt enn noensinne.

Dette ønsker vi å oppnå

Rådgivningen skal bidra til at boligeiere bruker energi mer effektivt og klimavennlig. Både bruk av Energiportalen og befaring med en objektiv energirådgiver vil bidra til dette. Rådgivningen skal gi svar på spørsmål boligeier har: Lønner det seg å bytte vinduer og etterisolere? Skal jeg velge bergvarmepumpe eller luft-til-vann varmepumpe? Kan solenergi være et alternativ? Hva er smart styring og hvordan lader jeg elbilen best?

Dette er aktuelt fordi:

Objektiv og gratis rådgivning for boligeier

Våre klima- og energikampanjer er et lavterskeltilbud. Rådgivningen er nøytral, objektiv og gratis for boligeierne. Det viktigste er å hjelpe til med å bevisstgjøre disse til å gjøre tiltak. Noen ganger har boligeiere et konkret rehabiliteringsbehov. Andre ganger handler rådgivningen om hvordan de generelt kan redusere energibruken i boligen sin. 

Slik foregår en rådgivningstime

Det første en boligeier gjør er å bestille en rådgivningstime i en kalender på kampanjens landingsside. Deretter kontakter energirådgiveren boligeieren til avtalt tid. Ofte skjer befaringen digitalt på FaceTime eller Google Duo, og noen ganger på telefon. Men vi gjør også fysiske befaringer.

Informasjon fra boligeier og data fra Energiportalen danner grunnlaget for samtalen. Målet er å komme fram til konkrete tiltak som er gjennomførbare og tilpasset boligens standard og husholdningens økonomi. Spørsmål om tiltakene vil få støtte fra Enova vil også være tema.

Rådgivningstimen er gratis for boligeierne og helt uforpliktende. 

Bruk av Energiportalen

I tillegg til tilbud om rådgivningstime får alle boligeiere tilgang til energiportalen.no. Her er det mulig å sjekke hvor mye energi du bruker i hjemmet ditt. I tillegg kan du simulere deg fram til hva du kan redusere i energi, kroner og klimagassutslipp ved forskjellige tiltak. Eksempler på dette er mer isolasjon i vegger og tak, nye vinduer, bedre varmestyring i huset, eller bruk av varmepumpe til oppvarming. 

Kriterier for suksess

Vår erfaring er at en tett og god dialog før og under kampanjeperioden er nøkkelen til suksess. Vi pleier å sette opp et digitalt informasjonsmøte med kommunene i forkant av kampanjen. Der går vi igjennom kampanjeplanen og tjenestetilbudet. 

I tillegg ønsker vi å gjøre det enkelt for kommunene å få markedsført tilbudet til boligeierne. Derfor tilbyr vi en oppstartspakke som vanligvis inneholder:

  • Kommunetilpasset Energiportal med dedikert nettadresse

  • Egen landingsside hvor bestilling av rådgivningstime skjer i en kalender

  • Forslag til lanseringsartikkel på kommunenes nettsider

  • Forslag til lanseringspost til kommunenes Facebook-sider e.l.

  • Innholdsplan med energirådgivertips og aktuelle artikler gjennom hele kampanjeperioden

  • Forslag til e-posttekst og materiell til bruk overfor lokalt næringsliv

GDPR: Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre tjenesten vår, spore og analyser, huske preferanser osv. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i disse informasjonskapslene. Klikk på "Info" -knappen for å lese våre retningslinjer for personvern.

Kontakt oss